FloraStar: het sorteren en bossen van diverse bloemen

Met de FloraStar kunnen 10.000 bloemen per uur worden gesorteerd en gebost. De machine is geschikt voor veel verschillende soorten bloemen, zoals onder andere alstroemeria's, trosanjers, chrysanten en hypericums. De bloemen worden gesorteerd op lengte, kromming, gewicht en het aantal knoppen. De steel en de knoppen kunnen verborgen zitten tussen de bladeren, daarom wordt er gebruik gemaakt van X-ray techniek. De FloraStar is ontwikkeld in samenwerking met een groep van 9 alstroemeriatelers.

Sorteren met X-ray

De bloemen worden meervoudig gesorteerd (lengte, kromming, gewicht en het aantal knoppen). Omdat zowel de steel als de knoppen verhuld kunnen zitten tussen de bladeren is een gewone camera niet toereikend. Daarom maakt de FloraStar gebruik van X-ray techniek, waar Havatec een jarenlange expertise in heeft opgebouwd.

Uniforme bossen

Door de objectieve meting van de machine zijn soorteerverschillen tussen personeelsleden verleden tijd. Dit is erg gunstig voor de uniformiteit van de bossen. De klasse-indeling wordt via het touchscreen per soort of klant eenmalig ingebracht en vastgelegd in de besturing van de machine. Aanpassen van de klasse-indeling is erg eenvoudig en kan door de kweker zelf worden gedaan.

Doordat de machine de klassebeoordeling uitvoert is langdurige concentratie van personeel niet meer nodig. De eenvoudigheid van het invoeren van de bloemen geeft een grote mate van flexibiliteit. De machine bepaalt zelf de kophoogte van de bloem door een volautomatisch instelunit, deze zorgt dat alle bloemen op dezelfde hoogte in de bos terecht komen.

Onafhankelijk invoeren met meerdere personen

De machine bevat standaard 3 invoerbanden die onafhankelijk van elkaar kunnen worden vol gelegd met bloemen in een tempo van 1 steel per seconde. Hiermee is voorkomen dat een tweede invoerder alleen volle vakken langs ziet komen. Dit werkt waardoor een hoge capaciteit van 10.000 bloemen per uur wordt gerealiseerd.

Vloeroppervlak

Bij een FloraStar met 3 sorteringen is de machine 20 meter lang en 2 meter breed. Aangezien de diverse sorteringen in bossen op dezelfde vakkenband worden gemaakt zijn er slechts 2 binders nodig voor alle sorteringen. De machine bevat een ontblader-unit. De hoek en de snelheid van de rotoren is instelbaar.

Specificaties

  • Afmeting: 16 x 2,5 x 3 meter (l x b x h)
  • Gewicht: +/- 3.500 kg
  • Verwerking: 10.000 bloemen per uur
  • Inspectie: X-ray of visuele camera's in overleg
  • Aansluiting: 380V / 32A / Perslucht (gedroogd)
  • Aansluitingswaarde: 32A
  • Luchtkwaliteit: ISO/DIN 8573-1 class 3-4-3